Mego-Caller

Advertentie uit de Zuid-Willemsvaart 28-8-1929Dit betekende niet dat Meerding & Goedhart de radioproduktie voor gezien hield. De onderneming verschoof het zwaartepunt van haar radioproduktie naar installaties die geschikt waren voor zalen, lunchrooms en cafés. In 1929 werd de eerste versie van dit radiomeubel, onder de naam “MEGO-Caller”, uitgebracht, zie advertentie hierboven. Volgens een verslaggever van het dagblad de Zuidwillemsvaart 19 Juli 1929:

”Wat de weergave der muziek betreft, deze is in een woord af. Zoowel in hoge als in lage tonen kwam zij schitterend uit. Het geluid kan zoo volumineus gesteld worden, dat zelfs de grootste concertzaal er door gevuld wordt. Meerdere muziekdeskundigen uit onze stad gaven den heer Meerding reeds een loffelijke getuigenis over de zuivere muziekweergave van het nieuwe Helmondsche fabrikaat.” 

Dit artistiek uitgevoerde eikenhouten meubel (afmetingen 100*60*40) werd aan de bovenzijde afgesloten door een deksel. Hieronder bevond zich een grammofoon met platenwisselaar voor ongeveer 12 platen. Rechts van de
Fam. Meerding & Goedhart en personeel voor de zaak. Links : Klaas Meerding - rechts : Willem Goedhart. 1930platenspeler zat de radio. In
het binnenwerk was een zware versterker ingebouwd, met een vermogen van 50 Watt. De luidspreker was vooronder in het meubel geplaatst. Eventueel bestond de mogelijkheid om extern een aantal extra luidsprekers aan te sluiten. Het geheel werd gevoed met wisselstroom, die werd gelijkgericht door een grote cuproxcel. De binnenzijde van het toestel werd met aluminium bekleed, zodat storingen van buitenaf geweerd konden worden. In 1932 is de MEGO-Caller, in een laatste poging om te overleven op de radiomarkt, zie advertentie hierboven, geheel gemoderniseerd heruitgebracht. De produktie van de MEGO-Caller is nog tot 1934 doorgegaan, maar doordat ook dit marktsegment door Philips betreden werd, was de produktie niet langer winstgevend, en werd stop gezet. Dit alles betekende een definitief einde voor het radiomerk “MEGO”.

 

     

Geef een reactie

Mego Geschiedenis Index
Sluit
Scroll naar boven