Complete Serie

andere
Mego D5 in luxe grammofoonkast 1927

advertentie: Mego brengt iets nieuws : uit de Zuid- Willemsvaart 18-10-1927Meteen in 1927 kwam MEGO met een complete serie ontvangtoestellen op de markt.
De typenummers daarvan beginnen allemaal met een “D”, daarna volgt een cijfer, dat het aantal buizen aangeeft. Het produktscala van MEGO bestond daarmee uit de D1, D2, D3, D3a, D3aa, Standaardmodel D4 ,D4 Model 1928, D5. en MG4, Uit deze reeks bleek dat Standaard Model D4 het meest gangbare type te zijn. Dit toestel werd geleverd in gepolitoerd notenhout, mahoniehout of eikenhout. Tevens werden er verschillende behuizingsvormen standaard voor de D4 aangeboden (met/zonder deurtjes, of in een luxe Grammofoonkast, zie afbeelding rechts boven.

MEGO MG4 serienummer 51 Uit de verzameling van R Engels
MEGO MG4 serienummer 51, bouwjaar 1926. Uit de verzameling van R Engels

Op persoonlijke wens kon de omkasting ook nog geheel naar eigen smaak geproduceerd worden. De D4 Model 1928, [Op de zenderlijst en in de folder werd gesproken over Typ D} werd afgesloten door een deksel, waarop aan de binnenzijde de te ontvangen zenders vermeld werden {zie foto Zenderlijst, op pagina “kleine beurs”]. Het typenummer D4

Zuid-Willemsvaart
26-11-1928

maakt duidelijk dat het hier om een 4-lamps ontvangtoestel gaat, waarin een A435 dienst deed als hoogfrequentbuis, een A415 functioneert als detectorbuis en twee B403’s de laag frequentversterking voor hun rekening namen. De hoogfrequenttrap werd aperiodisch gekoppeld aan de roosterspoel van de detectortrap. Deze buizen werden evenals de trafo’s geleverd door Philips. De D4 Model 1928 [subtype D] is een twee-kringer rechtuitontvanger met terugkoppeling.

Zuid-Willemsvaart 1928
Mego D4 serienummer 82 uit de verzameling van R Engels
Mego D4 met serienummer 82 met gesloten deurtjes, uit de verzameling van R Engels

De spoelen werden in de eigen wikkelarij gewikkeld. Dit gold ook voor de honingraatspoelen op hun eerdere toestellen. Aan en uit schakelen werd geregeld met behulp van een verwijderbare stift [kinderslot]. De afstemming vond plaats door middel van een primaire condensator met fijnregeling, een secondaire condensator met fijnregeling en een terugkoppelcondensator. Tijdens het afstemmen kon de gebruiker kiezen uit drie golflengtes: ultra korte golf(10-100m), korte golf(200-600m) en lange golf(1000-2000m), vergelijkbaar met wat wij nu korte, midden en lange golf noemen.

Mego D4 met serienummer 82 uit de verzameling van R Engels
Mego D4 met serienummer 82 met open deurtjes, uit de verzameling van R Engels

Opmerkelijk is de ultra korte golf ontvangst, waarvoor de firma apart reclame maakte, zie advertenties uit de Zuidwillemsvaart. Bij de ontvangst van de ultra korte golf is de hoogfrequenttrap uitgeschakeld. Alle toebehoren (accu’s, luidsprekers, koptelefoons, etc) voor een MEGO-toestel werden geleverd door grote binnenlandse en buitenlandse bedrijven zoals Philips en Brown. Voor de liefhebbers konden ook Ducretet radio`s geleverd worden.

Schema Type D LG-KG-UKG
Schema Type D4 Model 1928. met: LG-KG-UKG
Schema MEGO MG4 1926.
Schema MEGO MG4 1926.

 

     

Geef een reactie

Mego Geschiedenis Index
Sluit
Scroll naar boven