Mego

De Helmondsche Radio- Apparatenfabriek MEGO
Door: Frans en Frank Donkers 

Oosterzee 001
Oosterzee januari 1919
Ouderlijk huis Klaas Meerding

Het begon allemaal in Friesland, waar te Langezwaag in het gezin van rijtuigenmaker Hendrik Meerding op 21 april 1889 een eerste zoon geboren werd, die naar zijn grootvader, Klaas Hendriks Meerding, werd vernoemd. Na het doorlopen van de lagere school ging hij aan de slag in het bedrijf van zijn vader, dat zich ondertussen ook bezig hield met rijwielen en auto’s.

1906: Achter het stuur Klaas Meerding. De andere zijn broers en zussen.
Oosterzee 1906, Achter het stuur Klaas Meerding. De andere zijn broers en zussen.

De jonge Meerding toonde veel interesse voor al deze technische noviteiten. Deze baan hield hij in zijn zestiende levensjaar voor gezien. Na enkele omzwervingen, onder andere machinist op de stoomboot Flecke Joure van de firma Peereboom belandde hij in
1906 als machinist bij de plaatselijke zuivelfabriek. In deze functie kwam hij voor het eerst echt in aanraking met de elektrotechniek, in welke hij zich middels zelfstudie bekwaamde. Zijn carrière werd in 1909 abrupt onderbroken door de dienstplicht.

Getuigschrift 1917 001

 

Lunette 1917

Wanneer Meerding zijn dienstplicht heeft volbracht maakt hij de overstap naar Leeuwarden, waar hij bij het elektrotechnisch bureau W. van Eijck van Heslinga een betrekking als monteur kreeg. Hier bereikte hij al snel de positie van chef-monteur.

Zijn carrière werd echter voor een tweede maal verstoord door het Nederlandse leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Klaas van 1 augustus 1914 tot 17 november 1916 opgeroepen om zijn land te verdedigen tegen eventuele invallers. Als instrumentenmaker bij de militaire Telegraaf- en Telefoondienst van de Noord-Hollandse waterlinie groep Lunetten, bleef hij wel betrokken bij de elektrotechniek.

In deze tijd leerde hij te Utrecht de Helmondse Anna Boetzkes kennen, waarmee hij op 28 januari 1919 in Helmond trouwde. Het jonge echtpaar vestigde zich in Helmond, waar Klaas al ruim een jaar een baan had. Deze baan bij het elektrotechnische bureau van de firma Niemann, kreeg hij mede dankzij zijn uitstekende referenties op het gebied van elektrotechniek.

Steenweg 1915
Steenweg 1915

 

Geef een reactie

Mego Geschiedenis Index
Sluit
Scroll naar boven