Kleine beurs

Een prijslijst van de firma uit 1927
Een prijslijst van de firma uit 1927
advertentie : Weest Welkom: uit de Zuid-Willemsvaart 1928
advertentie : Weest Welkom: uit de Zuid-Willemsvaart 1928

Om ook daadwerkelijk voldoende “MEGO-gebruikers” te krijgen maakte Meerding & Goedhart intensief reclame voor hun product in de plaatselijke kranten. Zij nodigden potentiële kopers uit om een gratis demonstratie van het nieuwe radiomerk bij te wonen. Om vertrouwen te winnen op de markt werd er een garantietermijn van twee jaar ingesteld op alle onderdelen, uitgezonderd de batterijen. Voor de man met de kleine beurs was het mogelijk om een MEGO aan te schaffen tegen ruime afbetalingstermijnen.

Onderzijde van de Mego Type D4 Model 1928
Onderzijde van de Mego Type D4 Model 1928

Uit bekende serienummers blijkt dat al deze marketing- activiteiten niet voor
niets waren, en dat er zeker honderden D4’s verkocht werden. Gegevens uit het archief van de gemeente Helmond vermelden dat na de oorlog o.a 50 MEGO ontvangers [voor die tijd al oude toestellen] teruggegeven zijn aan de eigenaars, die deze gedurende de oorlog af hadden moeten staan. 28 Minimax toestellen werden ingeleverd in Helmond . Deze werden bijna allemaal na de oorlog weer opgehaald.

Zenderlijst op binnenzijde deksel van Mego D4 Model 1928
Zenderlijst op binnenzijde deksel van Mego D4 Model 1928

Ondanks het redelijke succes van de MEGO D-serie is er nooit een vervolg op gekomen. Meerding & Goedhart hadden genoeg zakelijk inzicht om te beseffen, dat ze met Philips als buurman, weinig kans van slagen hadden op de radiomarkt. Ook zullen problemen met octrooien de productie en de ontwikkeling van nieuwe toestellen bemoeilijkt hebben.


 


Mego-Type D4 Model 1928 Uit de verzameling van F Donkers

Mego spoelblok
Mego spoelblok voor korte golf.

Mego type D4 model 1928 (serienummer 315A). uit de verzameling van F Donkers.  Dit toestel en de nodige onderdelen (zie de onderstaande foto’s), zijn afkomstig  van Henny Meerding.  Zoals de kortegolfspoel van het Mego-toestel D4 hierlangs afgebeeld, is een eigen uitvinding. Wat blijkt uit het telegram hieronder.

18 juni 1927
18 juni 1927
29 Juli 1927
29 Juli 1927

 

Mego spoelblok
Op het kortegolfspoelblok staat een patentnummer: Ned, octr.No.17649. Dit is van de N. V. Eerste Nederlandsche Celluloidwarenfabriek o/d A. N. Honig te Hilversum. Beschermingsinrichting voor honigraatspoelen van 1910 tot 1927.
Mego Anode batterijen
2 Anode batterijen van 24 Volt, die in het laadje van de Mego D4 zaten
Mego D4 Frontplaat
Frontplaat van een Mego Type D4
Op de achterkant van de frontplaat van de Mego D4 staat het logo van de fabriek die deze frontplaten maakte. De firma W.A. Ruder uit Amsterdam. Het opschrift luidt: Rulite Wara Works 1925. Wettig gedeponeerd. Wara is de afkorting van W.A. Ruder Amsterdam. [ zie advertentie van Ruder rechts ]
Op de achterkant van de frontplaat van de Mego D4 staat het logo van de fabriek die deze frontplaten maakte. De firma W.A. Ruder uit Amsterdam. Het opschrift luidt: Rulite Wara Works 1925. Wettig gedeponeerd.
Wara is de afkorting van W.A. Ruder Amsterdam. [ zie advertentie van Ruder rechts ]
Paneel met aansluitbussen
Paneel met aansluitbussen Type D
Rutile-2
In deze advertentie uit 1927 biedt Ruder Rulite frontplaten aan voor gebruik in de tropen.
Een advertentie van Ruder uit Radio Nieuws oktober 1925.
Een advertentie voor frontplaten, spoelbanden, naamplaatjes, graadbogen en gloeistroomweerstandplaatjes van W.A. Ruder uit het tijdschrift “Radio Nieuws”

      

Geef een reactie

Mego Geschiedenis Index
Sluit
Scroll naar boven