Een eigen bedrijf

Advertentie 1924
Advertentie 1924

Klaas zijn schoonzus was getrouwd met de in Helmond geboren Willem Goedhart (18-02-1890). Vanaf 1906 was W. Goedhart als elektromonteur in dienst bij achtereenvolgens:
V. Thiel & Co. Helmond, Begemann en tenslotte Alberts en Kluft. Evenals Klaas werd Willem in 1914 opgeeisd door het Nederlandse leger. Gedurende twee jaar vervulde Goedhart zijn taak als telegrafist in het ‘Fort bij Jutphaas’.

Na de Eerste Wereldoorlog volgde hij nog een opleiding tot laagspannings-monteur in   Den- Bosch. De zwagers Meerding & Goedhart deelden hun interesse voor de elektrotechniek, en besloten samen een eigen bedrijf op te starten, wat in ongeveer 1919 ook daadwerkelijk plaatsvond.

goedhart-reklame

 

 

 

De firma Meerding & Goedhart was hiermee geboren. Als vestigingsplaats kozen ze een oude boerderij in het centrum (Steenweg) van Helmond. De zaken liepen voorspoedig, wat blijkt uit een advertentie in de plaatselijke courant in 1920, waarin om bekwame elektromonteurs en bankwerkers wordt gevraagd.

6  bouwplaat
24-12-1925

 

In 1922 gaat het Meerding & Goedhart zo voor de wind dat ze een eigen, geheel nieuw, winkelpand kunnen oprichten. In deze winkel werden
naast de meest uiteenlopende technische zaken zoals verlichtings-artikelen, meetinstrumenten, telegrafie- en telefoon-apparaten, ook radio-apparaten verkocht. In een advertentie van oktober 1922, uit het dagblad De Zuidwillemsvaart,           [dat nadien bijna wekelijks een advertentie van Meerding & Goedhart publiceert]    waarin de opening van de zaak wordt aangekondigd, is er sprake van:

15-5-1926
15-5-1926

“Geheel complete inrichtingen alsmede alle voorkomende onderdelen zoals: antenne-isolatoren, kristaldetectors, inductiespoelen, vaste en veranderlijke condensatoren, electrodenlampen, honingraatspoelen, etc”.

De complete ontvangers luisterden naar de merknamen “Detha” en “Selecta”. De ‘Selecta-toestellen’ werden door de ‘Radio Apparaten Fabriek Selecta’ uit Den Haag geleverd.De ‘Dethaphone’ was afkomstig van de Amsterdamse firma ‘Detha’. Deze toestellen waren voorzien van de Philips Audion buizen, en werden geleverd in samengang met een drie-lamps laagfrequent versterker.  Meerding & Goedhart boden aan de liefhebbers tevens zelfbouw pakketten aan, voor prijzen vanaf 35,- Gulden. De firma garandeerde de veiligheid van deze toestellen, door ze na de montage gratis te controleren.

28-10-1922
Opening Steenweg 21 op 28-10-1922
 2-12-1922
Advertentie uit Zuid Willemsvaart 2-12-1922

 

     

Geef een reactie

Mego Geschiedenis Index
Sluit
Scroll naar boven